Op de rug van zijn werkkleding staat ‘Ik wou dat het af was’, maar niets is minder waar. Jay is namelijk helemaal op zijn plek bij Het Rechthuis en gek op zijn werk. “Ik werk hier nu 3,5 jaar en het voelt echt alsof ik hier hoor,” vertelt hij. “In 2019 heb ik voor het eerst een handje geholpen tijdens het evenement de Culinaire Venen, dit was voor Event Station en toen woonde ik nog in Vollenhove. Dat was wel al heel leuk. In december 2019 ben ik samen met mijn moeder verhuisd naar Mijdrecht en toen ben ik in verband met school bij Hoeve Rijlaarsdam gaan werken. Toen kwam Corona en in 2020 vroeg Frank of ik hier wilde komen werken. Het duurde even voordat ik ja zei, maar in mei 2021 heb ik twee dagen proefgedraaid.”
Jay heeft autisme en had wat tijd en aanmoediging van zijn moeder nodig om de stap te durven nemen. “Maar die twee dagen proefdraaien, waren ineens drie weken,” lacht hij. “Het voelde meteen als thuis en dat komt echt door de mensen. Niet alleen door mijn collega’s maar ook door de gasten. Iedere week zie ik hier nieuwe mensen. Als die mensen blij weggaan, dan ben ik daar trots op.”
Het leukst aan zijn werk vindt hij niet zozeer het boenen van de borden, maar het contact met zijn collega’s. Dat er altijd tijd en ruimte is voor een dolletje, maar als er gewerkt moet worden dat iedereen dan zijn taak weet en ook echt gaat knallen. Op drukke momenten vindt Jay het soms wel lastig als hij door de bediening van zijn werk in de afwas gehaald wordt. “Als ik moet helpen met het bijvullen van de frisdranken bijvoorbeeld, dat vind ik minder leuk. Maar als het echt nodig is, loop ik natuurlijk heen en weer. We doen het met z’n allen en het is fijn om daar onderdeel van te zijn.”
Ook in zijn vrije tijd weet Jay de weg naar Het Rechthuis goed te vinden. Regelmatig komt hij gezellig een hapje eten. “Ik kan moeilijk kiezen wat het lekkerste gerecht op de kaart is, maar de Biefstuk Gloeiende Gerrit is een grote favoriet. Ook de Rechthuis Burger is lekker en vis ben ik ook altijd gek op. Dat komt door vroeger, mijn opa stond elk weekend in de schuur vis te bakken. Dat vond ik toen al heerlijk.”
De afgelopen 3,5 jaar is Jay steeds meer gegroeid in zijn rol en hij is niet meer weg te denken uit onze keuken. Niet alleen is hij Chef Afwas, tegenwoordig is hij ook verantwoordelijk voor de producten die binnenkomen en voor het FIFO (First In First Out) voorraadbeheer. Steeds vaker maakt hij desserts en bakt hij borrelhappen. Hij is een belangrijk onderdeel van ons team en als je de volgende keer langskomt; vergeet dan niet even naar hem te zwaaien!